Lichtwesen
Selecteer een pagina

Jouw leven is een heldenreis

Hoe we de inzichten van de heldenreis voor onszelf kunnen gebruiken – jouw eigen ontwikkeling is een heldenreis

Geschreven door Petra Schneider, vertaald door Erica Hooft

Mythen over de hele wereld volgen hetzelfde proces, heeft professor Joseph Campbell ontdekt.
Hij noemde dit proces de Reis van de Held.

Maar het zijn niet alleen de helden uit de mythen die op een heldenreis zijn. Zelfs degenen die aan een nieuwe levensfase beginnen, die met interne en externe uitdagingen worden geconfronteerd en zich spiritueel ontwikkelen, deze mensen maken ook een heldenreis. Uiteindelijk is ons hele leven een heldenreis. We doorlopen dezelfde fasen en uitdagingen als de helden van de mythen. Als we de fasen van deze reis kennen, kunnen we ons leven gemakkelijker maken. En daardoor bewust de juiste ondersteuning kiezen en inzetten. Ontdek in deze blog hoe het waar is: jouw leven is een heldenreis.

Op weg naar het onbekende – „The Call“

Start: de reis van de held begint met het verlaten van de gebruikelijke stand van zaken. De dagelijkse routine wordt doorbroken. Dit gebeurt onvermijdelijk als gevolg van externe omstandigheden zoals  eigen ziekte, de ziekte of het overlijden van iemand uit uw omgeving, scheiding, ruzie, beëindiging van een vriendschap. Of door een bewuste beslissing te nemen om je leven te veranderen, je dromen waar te maken, iets nieuws te proberen of te beginnen, een nieuwe carrière, een nieuwe baan, te trouwen. Maar de beslissing om jezelf te ontwikkelen, je persoonlijkheid te ontwikkelen, je ware aard te leven of je onder te dompelen in het zijn – ook wel ontwaken of verlichting genoemd – is het begin van de reis van een held. Deze fase wordt door Campbell ‚the CALL‘ genoemd: de oproep tot verandering, tot avontuur.

Interne weerstand

Noch de helden van de mythen, noch wij duiken enthousiast in het avontuur. Meestal is er sprake van interne weerstand. We willen niet opgeven wat we gewend zijn en willen niet dat ons vertrouwde proces verandert. Dit is vaak de reden waarom we niet de moed hebben om onze dromen waar te maken. Want dromen verwezenlijken betekent ook dat het leven verandert.

Onderweg komen we in situaties terecht waarin alles in ons weerstand biedt om verder te gaan. We zijn bang, we komen in situaties terecht waarin alles in ons weerstand biedt om verder te gaan, we voelen ons moe, uitgeput en bereiken onze grenzen. Soms reageert het lichaam zelfs met de bekende stresssymptomen van vechten (tegen verandering, tegen degenen die ons leven ontwrichten), vluchten (de drang om weg te rennen of niet te reageren op de uitdaging en ons bezig te houden met bijzaken en excuses om het niet te doen) of bevriezen (het gevoel verlamd te zijn).  We zien de moeilijkheid maar kunnen dan niet handelen.

Onvermijdelijk

En de levensloop gaat door. Het leven verandert, zelfs als we ertegen vechten, vluchten of niets doen. Als we dit internaliseren, is dit de eerste stap om het onszelf gemakkelijker te maken. Omdat ons leven voortdurend verandert. We worden voortdurend gedwongen om ontwikkelingsstappen te zetten. Hoe sneller we het kunnen accepteren en misschien zelfs een bepaalde nieuwsgierigheid ontwikkelen of zelfs verlangen om te ontdekken wat daar begint, hoe minder energie we verliezen aan weerstand of verdediging. Hoe gemakkelijker en misschien wel vreugdevoller de reis kan beginnen.

Hulpbronnen – vaardigheden en ervaringen

De uitdaging die voor ons ligt, is niet de eerste in ons leven. Bewust of onbewust hebben we al veel stappen op ons ontwikkelingspad onder de knie. We vergeten vaak wat we al hebben bereikt of wat we hebben geleerd. Maar dit zijn precies onze schatten, de middelen die we al hebben om het nieuwe onder de knie te krijgen. Het is daarom raadzaam om je bewust te worden van je ervaringen en sterke punten. (kijk terug in je leven en ontdek: jouw leven is een heldenreis – echt waar!)

Jouw onbewuste systeem:
Herinner – welke uitdagingen en crises heb ik al overwonnen?
Hoe was het toen, welke fases heb ik doorlopen?
Welke gevoelens en gedachten had ik?
Wat heeft mij geholpen?
Wanneer en hoe kreeg ik kracht?
En wat gebeurde er daarna toen ik dacht: ik kan het niet meer, ik geef het op, ik kan dit niet?
Welke vaardigheden heb ik gebruikt?

 

Maak jouw systeem inzichtelijk

Het is handig om je bevindingen op systeemkaartjes of stukjes papier te noteren; dan hoef je ze alleen maar weer tevoorschijn te halen voor de volgende uitdaging. Je kunt in de loop van de tijd nieuwe ervaringen toevoegen. Met deze kaarten of stukjes papier kun je duidelijk zien wat je al beheerst en welke sterke punten je hebt. Helaas werkt ons geheugen evolutionair zo dat het beter de situaties onthoudt waarin we hebben gefaald of die niet zijn geëindigd zoals we hadden gehoopt – zodat we gevaren sneller kunnen herkennen. Het geheugen houdt ervan de sterke punten die we hebben en de vaardigheden die we hebben ontwikkeld onder het tapijt te vegen, zodat we niet onzorgvuldig worden.

Sommige mensen vinden het moeilijk om hun eigen sterke punten en capaciteiten te zien. Daarom is het de moeite waard om andere mensen ernaar te vragen en zo de verzameling hulpmiddelen voor crisisbeheersing aan te vullen.

 

TIP: stuur een mail naar familie en vrienden met de vraag 3 punten te benoemen die ze als sterke punten of krachten van jou kenmerkend vinden – waarschijnlijk kijken ze anders naar jouw kracht (in een onverwachte positieve vorm) dan jijzelf.

 

In dit eerste deel van de Heldenreis-serie heb je nu een begin punt waar je de vicieuze cirkel van verandering en weerstand kan doorbreken.
De passende ondersteuning voor dit deel van het proces is naast de geurspray HELDENKRACHT de spray Mijzelf opnieuw ontdekken

Zie ook de video over de ‘Redder’ en ‘geredde’ in jou.

Hier vind je het TWEEDE deel van Jouw leven is een HELDENREIS.